Volgende suggesties zijn het bezoeken meer dan waard. Uiteraard nadat u een bezoek gebracht hebt aan het wijnkasteel. Maak van uw dagje uit een onvergetelijke trip en ontdek de rijkdommen van Limburg.
 
Wijnkasteel Genoels-Elderen. De Limburgse wijntraditie.
 

 

Wijnbouw in Limburg?
Het is niets nieuws.
In de eerste eeuwen na
Christus introduceerde
de Romeinen hier al de
druiventeelt en het maken
van wijn. Op de kalkrijke
bodem doen de wijn-
stokken het uitstekend.

In de eeuwen daarna is
wijnbouw een klooster-
traditie. Die traditie
verdwijnt bijna door de
accijnzen die Napoleon
op alle niet-Franse wijnen
heft. Maar de Limburgse
wijnen zijn er weer. En ze
worden ieder jaar beter!
Het Wijnkasteel Genoels-Elderen is te bezoeken voor een rondleiding met proeverij.
Kasteelstraat 9, Riemst. tel. +32 (0)12-23 19 43.


De mergelgrotten in Kanne
In Limburg komt miljoenen jaren oude kalksteen aan de oppervlakte: mergel. Deze laag vormde zich zo'n 70 miljoen jaar geleden, tijdens het Krijt, als delen van Haspengouw en Zuid-Limburg nog een binnenzee zijn. Uit de planten- en dierenresten op de zeebodem ontstaat de mergel. Eeuwenlang zaagt en kapt men om die reden kalksteenblokken. Zo ontstaan de kilometerslange gangenstelsels van de mergelgrotten. Ruim 300 kilometer onder het grondoppervlak van Riemst! Ze bevatten talrijke houtskooltekeningen, beeldhouwwerken en fossielen.
Info: Toerisme Riemst, tel. +32 (0)12-45 19 30.

Toerisme Haspengouw
Kasteel Rijkel, D. Van Leeuwenstraat 23, 3840 Borgloon (Rijkel)
tel. +32 (0)11-69 58 59, www.culinairhaspengouw.be

www.riemst.be

www.tongeren.be

Tongeren is in de Romeinse tijd de hoofdplaats van een 'Civitas': een belangrijk Romeins bestuursdistrict. De Romeinen verschijnen er rond 10 v. C. en leggen een dambordvormig stratennet aan. Tongeren krijgt stadsrechten en ontwikkelt zich tot een bedrijvige stad. De Romeinen introduceerden er hun manier van bouwen en laten de bewoners kennismaken met nieuwe, onbekende producten als wijn en olijfolie. Romeins Tongeren heeft onder andere een 4,5 kilometer lange stadsmuur, een aquaduct voor de aanvoer van water en een grote tempel!

Provinciaal Gallo-Romeins Museum
Op de plek waar ooit een rijke stadswoning stond, ontdekt u nu onder andere een schitterende collectie bodemvondsten uit de regio, die het verhaal vertellen van de mens in de prehistorie, de Gallo-Romeinse periode en de vroege Middeleeuwen.
Naast de Romeinse tijd komt in dit boeiende museum ook de prehistorie uitgebreid aan bod. Je kunt er vondsten uit de steentijd (vanaf 250.000 v.C.) bekijken, maar ook voorwerpen van de eerste landbouwers, de eerste mijnwerkers (vuursteenmijnen) en uit de brons- en ijzertijd.
In 2001 wordt in Heers bij Tongeren een historisch zeer belangrijke goudschat uit de tijd van Ambiorix ontdekt. De schat bestaat grotendeels uit munten van de Eburonen (staters) en van de Nerviërs. Wellicht zijn dit de munten die Ambiorix voor de financiering van zijn leger gebruikte...
Kielenstraat 15, Tongeren, tel. +32 (0)12-67 03 30.
www.galloromeinsmuseum.be

Archeologische wandeling
De 'Archeologische wandeling door Romeins Tongeren' voert niet alleen langs diverse Romeinse resten en het Provinciaal Gallo-Romeins Museum, maar bevat ook veel interessante achtergrondinformatie.
Toerisme Tongeren, Stadhuisplein 9, Tongeren, tel. +32 (0)12-39 02 55.

O.L.Vrouwebasiliek
Rond de 13de eeuw doet de gotische bouwstijl haar intrede. In Limburg geeft men er een eigen tintje aan: Maaslandse Gotiek. Deze bouwstijl kenmerkt zich onder andere door een vermenging van gotische met romaanse elementen en een gesloten koor. Een schitterend voorbeeld hiervan is de O.L.Vrouwebasiliek. Er waren ruim 300 jaar nodig om deze kerk te bouwen (1240-1541)! De majestueuze toren is werelderfgoed en het interieur barst van de kunstschatten.

Schatkamer O.L.V.-basiliek
De Tongerse schatkamer is één van de rijkste van België! Met talrijke beeldhouwwerken, reliekhouders, ivoorwerk, textiel en edelsmeedkunst, van de 6de tot de 19de eeuw.
Het pronkstuk? De met edelstenen versierde gouden Merovingische mantelspeld uit de 6de eeuw, het oudste item uit de verzameling.
tel. +32 (0)12-39 40 34.

www.bilzen.be

Landcommanderij Alden Biesen
Ridderorden zijn een typisch middeleeuws fenomeen. Ridders uit deze orden strijden voor behoud van het christelijke geloof. En daarvoor gaan ze internationaal de gewapende strijd aan! Verder leven de gelovige 'ridders' echter net als hun kloosterbroeders sober, kuis en gehoorzaam. Ze richten zich op de bescherming van pelgrims en kruisvaarders en de zorg voor zieken. Alden Biesen is in de Middeleeuwen de hoofdplaats of 'landcommanderij' van zo'n ridderorde, het centrale punt van waaruit men twaalf commanderijen en landgoederen in het Maas- en Rijngebied beheert. De Landcommanderij bestaat onder andere uit een voorburcht, waterkasteel, slotkerk en diverse bijgebouwen en tuinen. Delen van het imposante complex zijn gebouwd in de eerste helft van de 17de eeuw. Het complex is nu een cultureel centrum, waar het hele jaar door talrijke evenementen georganiseerd worden.
Kasteelstraat 6, Rijkhoven (Bilzen), tel. +32 (0)89-51 56 54, www.alden-biesen.be

www.hasselt.be

In de 7de eeuw ontstaat Hasselt als kleine handelsplaats aan de Helbeek, een zijrivier van de Demer. Enkele eeuwen later, in de 13de eeuw, is het stadje uitgegroeid tot één van de belangrijkste in het graafschap Loon. De stadsrechten volgen in 1232 en ook de nabijheid van de belangrijke abdij van Herkenrode, in Kuringen, is gunstig voor Hasselt. Hasselt krijgt faam als lakenstad, de handel floreert en de inwoners bouwen stadsmuren om hun eigendommen te beschermen. Maar in de 17de eeuw stort de lakenhandel in en krijgt Hasselt het moeilijk. Pas in 1839, als de stad hoofdplaats van de nieuwe provincie Belgisch-Limburg wordt, keert het tij. Talrijke jeneverstokerijen helpen de economie op gang. Maar Hasselt blijft ook haar textielverleden trouw: de oude lakenstad ontpopt zich tot hippe modestad. Mét gezellige terrassen!

Nationaal Jenevermuseum
In de Middeleeuwen dicht men jeneverbessen al geneeskrachtige eigenschappen toe. De eerste jeneverachtige drankjes zijn dan ook als medicijn bedoeld. Vanaf de 16de eeuw is brandewijn, gemaakt van wijn of bier en vaak gearomatiseerd met jeneverbessen, heel populair. Maar de échte bloeitijd van de Hasseltse jeneverindustrie is de 19de eeuw. De gemiddelde belg drinkt dan 9,5 liter jenever per jaar! Het hele verhaal van de lokale en nationale jeneverindustrie, van korrel tot borrel, is te zien in het Nationaal jenevermuseum.
Witte Nonnenstraat 19, Hasselt, tel. +32 (0)11-24 11 44, www.jenevermuseum.be.

Stedelijk Modemuseum
De Hasseltse mode- en textielhandel komt vooral na de Tweede Wereldoorlog op gang. Inmiddels lokken stijlvolle kleding, luxueuze accessoires en andere modeartikelen kopers uit de hele Euregio. het Modemuseum geeft een beeld van de ontwikkeling van de West-Europese kleding van de 18de eeuw tot nu.
Gasthuisstraat 11, Hasselt, tel. +32 (0)11-23 96 21, www.modemuseum.be.

Het Stadsmus
In deze twee historische herenhuizen is een boeiende museumcollectie te zien: ontdek de inwoners van Hasselt en hun verleden in dit bijzondere museum!
Guido Gezellestraat 2, Hasselt, tel. +32 (0)11-23 98 90, www.hetstadsmus.be.

Japanse Tuin
Samen met Itami, haar Japanse partnerstad, ontwikkelde Hasselt op eigen grondgebied een Japans landschap met een oppervlak van 25.000 m2. Hier waan je je in een 17de-eeuwse theetuin! Inclusief theehuis, ceremoniehuis en klaterende waterpartijen.
Gouverneur Verwilghensingel (grote ring), Hasselt, tel. +32 (0)11-23 52 00.

Virga Jessebasiliek
Tijdens de Hasseltse heiligdomsvaart draagt men al sinds de 15de eeuw het Mariabeeld 'Virga-Jesse' door de stad. Virga-Jesse verrichtte talrijke wonderen voor de Hasselaren. Vandaar dat het 14de-eeuwse beeld in 1731 een eigen plekje in een gloednieuwe kapel krijgt: de huidige Virga-Jessebaseliek. naast Virga-Jesse zijn hier een mooi 17de-eeuws barok hoofdaltaar en enkele praalgraven, afkomstig uit de abdijkerk van Herckenrode, te zien.
Kapelstraat, Hasselt.

Info: Toerisme Hasselt, tel. +32 (0)11-23 95 40.

www.maastricht.nl

Zo'n twintig eeuwen geleden stichtten de Romeinen op een plek waar ze de Maas kunnen oversteken de stad Mosae Trajectum: Maastricht. De Maasstad floreert en wordt door de eeuwen heen diverse malen fel bevochten. In de 13de eeuw krijgt ze haar eerste stadsmuren. Er volgen nog twee ommuringen en tussen 1575 en 1825 bouwden de Maastrichtenaren een ingenieus netwerk van onderaardse verdedigingsgangen (kazematten), maar ook droge grachten en bastions. Van die verdedigingswerken is gelukkig nog veel bewaard gebleven. Het hedendaagse Maastrichtse leven speelt zich af tussen zo'n 1650 monumenten! Chique boetiekjes in het Stokwaterkwartier en een bruisende terrassencultuur in de schaduw van eeuwenoude kerken: de juiste mix van schoonheid en vermaak!

Museumkelder Derlon
In de kelder van het Maastrichtse hotel Derlon zijn Romeinse vondsten uit de 2de, 3de en 4de eeuw blootgelegd. Onder andere een deel van een pleintje, een waterput en een pre-Romeins Maaskeienstraatje.
Plankstraat 21, Maastricht.
Info VVV Maastricht, tel. +31 (0)43-325 21 21, www.vvvmaastricht.nl.

Bonnefantenmuseum
In het opvallende gebouw van architect Aldo Rossi is veel laatmiddeleeuwse kunst te zien, waaronder diverse waardevolle beelden van Jan van Steffeswert. het museum heeft een uitgebreide collectie beelden en schilderijen uit de periode 1300-1650, maar ook een internationale collectie hedendaagse kunst.
Avenue Céramique 250, Maastricht, tel. +31 (0)43-329 01 90.

Gouvernement
In het Maastrichtse Provinciehuis, oftewel Gouvernement, wordt het Verdrag van Maastricht in 1992 ondertekend. Het gebouw is openbaar. Loop er eens binnen en neem een kijkje bij de tafel waar het allemaal gebeurde...
Limburglaan 10, Maastricht, tel. +31 (0)43-389 70 69.

VVV Maastricht
Dinghuis, Kleine straat 1, 6211 ED Maastricht,
tel. +31 (0)43-325 21 21, www.vvvmaastricht.nl.

www.liege.be

www.chateaudewarfusee.be

Warfusée is een Belgisch gehucht in Haspengouw, dat deel uitmaakt van de gemeente Saint-Georges-sur-Meuse in de provincie Luik in Wallonië. Het kasteel van Warfusée, de zetel van een oude, invloedrijke heerlijkheid uit de middeleeuwen, is de belangrijkste toeristische attractie van het gehucht. Een dreef leidt naar het kasteel.

Hier is Charles-Nicolas d’Oultremont geboren die van 1763 tot 1771 prins-bisschop van Luik is geweest. Veel van het aanwezige interieur stamt nog uit die tijd. De perfecte verhouding tussen de voorname binnenplaats en het omringende gebouwen wordt versterkt door de kleurstelling van de gevels. Ook het interieur is buitengewoon. De vele ornamenten van stuc, marmer en hout getuigen van een uitzonderlijke smaak en vakmanschap. Naast de hal met sierlijke trappen zijn er mooie (wand)tapijten, schilderijen, handgeschilderde panelen en een grote bibliotheek.

Het geheel ligt in een mooi aangelegd park en tuin.

Rue Noiset 17, 4470 Saint-Georges-sur-Meuse
Info Annick Renard-Ortmans, tel: +32(0)4-336 16 87, anne.renard.ortmans@skynet.be, www.voyageetculture.be.

 

Met dank aan:

Provincie Limburg (B)
Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt
www.limburg.be

Provincie Limburg (NL)
Limburglaan 10, 6229 GA Maastricht - Randwyck
www.limburg.nl