Bovenstaand grondplan toont u enkele wijngaarden in de nabije omgeving van het wijnkasteel.
 

Inmiddels zijn 22 ha wijngaarden aangeplant, waaronder de grootste en modernste van België.

Er is hoofdzakelijk Chardonnay gebruikt (80%), maar ook Pinot Noir en Pinot Gris. De Chardonnay geeft op de kalkrijke mergelgronden uitzonderlijk verfijnde wijnen, mooi droog met een rijk aroma en een typisch eigen karakter.

Toen deze wijngaarden werden aangelegd hoopten wij dat tegen het jaar 2000 de wijngaarden voldoende oud zouden zijn om wijn voort te brengen die na meerdere maanden fust-rijping op het niveau van de grote Chardonnay’s zou komen. Inmiddels is deze hoop waar geworden.

 
 
 
 
  Chardonnay binnen de muur (1991)
 
 
 
  Dit is de eerste wijngaard, aangeplant einde februari 1991, een kwart hectare groot met 1315 stokken Chardonnay. Hier is uit meer dan 100 verschillende clonen die er van de Chardonnay-druif bestaan, gekozen voor twee clonen welke het beste passen in dit noordelijke klimaat, op deze kalkrijke bodem met mergel-ondergrond, die in deze combinatie een complexe wijn met een rijk bouquet en voldoende struktuur geeft.
   
 
  Pinot Blanc, Pinot Gris en Auxerrois aan de winning (1992) (gerooid)
 
 
  Deze wijngaard is aangeplant tussen het kasteel en de grote haspengouwse vierkantshoeve. Hier staat o.a. Pinot Blanc, de druif die van oudsher in geringe mate aan de grote witte Bourgognes wordt toegevoegd om de wijn nog complexer te maken. Iets wat veel mensen niet weten. De Chardonnay is immers een mutant van de Pinot Blanc. Daarom noemt men deze variëteit van de Pinot Blanc in de Bourgogne ook wel de ‘Vrai Pinot Blanc’.
   
 
  Proefwijngaard (1992) (gerooid)
 
 
 
  Deze wijngaard is in het begin van de jaren negentig aangelegd. In de afgelopen jaren is hier veel geëxperimenteerd met verschillende manieren van leiden en snoeien. Ook is hier ervaring opgedaan met twintig variëteiten die in onze noordelijke gebieden niet allemaal gebruikelijk zijn of die wellicht ook op onze ondergrond zouden kunnen aarden. Voor de bezoeker is het in elk geval heel leerzaam.
   
 
  Chardonnay en Pinot Noir in de Vogelsanck (1993+1999)
       Chardonnay (1 ha) en Pinot Noir (1 ha)
 
 
 
  Het uitzonderlijk microklimaat aan deze helling bracht ons direct op het idee om er een wijngaard aan te leggen. Eerste aanplant in 1993 en in 1999 uitbreiding aan beide zijden met Pinot Noir en Chardonnay.
   
 
  Chardonnay en Pinot Noir aan het Kiezelingenbos (1993 + 2009 + 2010)
       Chardonnay (8,5 ha) en Pinot Noir (3 ha)
 
 
 
  Zoals U op de foto ziet ligt deze wijngaard achter het kasteel tegen de helling die omhoog loopt naar het Kiezelingenbos. De wijngaard is in 1993 volledig met Chardonnay aangeplant en uitgebreid in 2009 en 2010 met Chardonnay en Pinot Noir. Dit is de grootste wijngaard van België en hier komen momenteel druiven vandaan waarmee de schitterende Zwarte, Zilveren en Rose Parel worden gemaakt.
   
 
  Chardonnay in het Wijngaardveld (1997 + 1998 + 1999)
       Chardonnay (5,7 ha)
 
 
   
  Deze wijngaard van bijna zes hectaren is aangeplant op een gebied waar vroeger wijngaarden zijn geweest. Hier is het waar de wijnbouw in de regio het langst heeft stand gehouden, tot in de tijd van Napoleon. In het door Napoleon ingestelde kadaster staat dit perceel opgenomen als ‘wijngaardveld’.
   
   
 
  Chardonnay op de Hommelberg (1999)
       Chardonnay (1,7 ha)
 
 
 
  Deze flank ligt vol in de zon en door de hoge winderige ligging droogt het hier zeer snel. Een droge plaats is minder gevoelig voor ziektes en rotting.
   
   
  Pinot Gris aan den Dennenbosch (2000)
       Pinot Gris (0,5 ha)
 
 
  U hebt een mooi zicht op deze wijngaard als U op de oude romeinse heirbaan van Tongeren richting Maastricht rijdt, aan uw rechterzijde. De wijngaard is omboord met rozenstruiken. Dit is een eeuwenoud hulpmiddel om ziektes te voorspellen. Deze stokken Pinot Gris geven elk jaar een mooie geparfumeerde toets aan de parel.